Home Articole Masinile electrice – avantaje si dezavantaje

Masinile electrice – avantaje si dezavantaje

5 minute de citit
0
0
257

Masinile electrice sunt din ce in ce mai utilizate de soferi. Motivul principal pentru care aceasta tehnologie urca rapid in topul preferintelor este pretul crescut al carburantului. Tot mai multe persoane au observat avantajele pe care achizitionarea unei masini electrice le are pe termen lung, mai ales din punct de vedere economic. 

Insa, daca masinile electrice usureaza atat de mult viata oamenilor, de nu sunt utilizate de toata lumea? Iata cateva avantaje si dezavantaje ale acestei tehnologii din domeniul auto. 

Costurile mici 

Masinile electrice iti pot salva de-a lungul timpului foarte multi bani. Datorita faptului ca acestea nu necesita combustibil, ci doar sa fie incarcate in spatiile special amenajate, costurile sunt minime. In functie de statie, pretul unei incarcari poate sa inceapa de la 1 leu pana la 3 lei/kWh. 

Mentenanta usoara

Nu va trebui sa faci la fel de multe vizite service-urilor auto cu o masina electrica. Deoarece are mult mai putine elemente care se pot strica, te poti bucura mult timp de o masina perfect functionala. 

Performanta la cele mai inalte standarde

Masinilie electrice sunt dotate cu diferite sisteme de asistenta menite sa faca experienta soferilor mai usoara. Cateva exemple de functii intalnite in diverse modele de masini electrice sunt: parking assist, lane assist, reversing assistant sau gesture control. 

Eco-friendly

Faptul ca nu mai este nevoie sa folosim combustibil pentru masina noastra nu ne ajuta doar din punct de vedere financiar. Mediul incojurator e mai protejat si poluarea va scadea semnificativ datorita masinilor electrice care functioneaza doar pe baza de baterie reincarcabila. 

Cu siguranta aceste avantaje pot castiga o multime de noi utilizatori de masini electrice, insa, iata care sunt cateva dezavantaje ale acestora.

Locatia statiilor de incarcat si durata 

Romania nu beneficiaza de un numar mare de statii de incarcat. Fata de alte tari, unde statiile pot fi gasite la fiecare pas, in Romania exista doar cateva spatii special amenajate pentru incaracarea masinilor. Desi au fost dezvoltate mai multe aplicatii menite sa ii ajute pe soferi sa gaseasca statiile, acest lucru ramane o problema in special pentru cei care pornesc la drum lung. 

Exista posibilitatea de a incarca masinile electrice acasa, in parcare, insa durata va fi mai mare, dar complet gratuita. Statiile speciale au 240 V, astfel ca incarcarea va fi mai rapida, contra cost.

Cu cat bateria masinii tale este mai mare, cu atat aceasta se va incarca mai greu. In medie, durata poate sa fie intre 30 de minute in statiile speciale pentru o baterie mica si 12 ore pentru masinile mari incarcate la o statie cu putere scazuta. 

Costurile schimbului de baterie

Desi exista mai putine elemente care se pot strica la masinile electrice, va fi necesar ca bateria sa fie schimbata. Acestea sunt mult mai ieftine decat erau in trecut, insa, daca iti doresti sa beneficiezi de o baterie durabila cu autonomie mare, va trebui sa investesti o suma de cateva mii de euro. 

Pretul bateriilor in acest moment este cu aproximativ 30% mai ieftin decat a fost acum 10 ani, iar daca vrei sa achizitionezi o masina electrica si sa investesti cat mai putin, va trebui sa mai astepti inca pe atat.

Încărcați mai multe articole similare
Load More By Ana-Maria Tufescu
Load More In Articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificati De asemenea

Finanțare nerambursabilă pentru proiectul
“Consolidarea sistemului de management anticorupție“

10 Octombrie 2022 COMUNICAT DE PRESĂFinanțare nerambursabilă pentru proiectul“Consolidarea…