Home Recomandari Domotica sau tehnologia caselor inteligente

Domotica sau tehnologia caselor inteligente

5 minute de citit
0
0
197

O casa inteligenta este aceea care utilizeaza dispozitive conectate la internet pentru a facilita monitorizarea si managementul de la distanta a electrocasnicelor si sistemelor, a iluminarii si incalzirii. Tehnologia caselor inteligente se mai numeste si domotica, termenul provenind din latinescul “domos” care inseamna “casa”.

Domotica ofera proprietarilor securitate, confort si eficienta energetica si permite utilizarea unei aplicatii pentru a controla de la distanta dispozitivele inteligente din interior. De asemenea, permite automatizarea actiunilor in functie de preferinte si necesitati. Acest lucru se poate face de pe smartphone sau alt dispozitiv mobil conectat la internet.  

Tehnologii pentru casa inteligenta

Toate aspectele vietii care au putut fi tehnologizate (iluminarea, securitatea locuintei, spalarea vaselor si a rufelor, incalzirea, etc) isi gasesc aplicatii in domotica. In prezent, televizoarele inteligente se conecteaza la internet pentru a accesa la cerere filme si muzica, iar unele include chiar si recunoasterea vocii sau a gesturilor.

  • Sistemele de iluminare inteligente precum Hue de la Philips Lighting Holding BV, pe langa faptul ca pot fi controlate de la distanta si personalizate, pot detecta prezenta oamenilor in interior si regleaza iluminarea dupa necesitati. De asemenea, becurile inteligente isi pot regla automat intensitatea in functie de lumina naturala.
  • In ceea ce priveste incalzirea unei case, exista termostate inteligente care ai integrat Wi-Fi si faciliteaza programarea, controlul si monitorizarea de la distanta a temperaturii din casa. 
  • Incuietorile inteligente si sistemele de deschidere a usilor de la garaj securizeaza casa, limitand accesul vizitatorilor. 
  • Camerele inteligente si sistemele de supraveghere monitorizeaza casele cand rezidentii sunt plecati. De asemenea, exista senzori inteligenti care depisteaza diferenta dintre rezidenti si vizitatori, animale de companie si hoti si pot alerta autoritatile in cazul unei actiuni suspecte.
  • Se poate automatiza pana si ingrijirea animalelor de companie si udarea plantelor si sunt din ce in ce mai multe electrocasnice inteligente care pot usura viata oamenilor.

Beneficiile caselor inteligente

  • Primul beneficiu al automatizarii unei case este cresterea nivelului de siguranta si incredere pe care il ofera proprietarilor. Astfel, acestia isi pot monitoriza casele si sistemele din interior de la distanta, lucru care permite evitarea accidentelor (o cafetiera care a ramas aprinsa, o usa ramasa neincuiata, etc).
  • De asemenea, domotica este foarte utila in cazul rezidentilor in varsta. Aceasta faciliteaza monitorizarea de la distanta de catre rude pentru a le asigura confortul si securitatea de care au nevoie. Asa, nu mai este necesara mutarea lor la azil si nici nu va fi nevoie de ingrijire permanenta.
  • Un alt beneficiu al caselor inteligente este faputul ca usureaza viata si cresc nivelul de confort. De exemplu, utilizatorii pot programa deschiderea sau inchiderea usii garajului si a luminilor de exterior la anumite ore si chiar redarea melodiei preferate la revenirea acasa.
  • Un alt mare beneficiu al automatizarii caselor este cresterea eficientei. In loc sa lase aerul conditionat pornit toata ziua pentru a gasi racoare cand vin acasa, acum pot programa sistemele de racire pentru a porni automat la o anumita ora. Acelasi lucru este valabil si pentru caldura, irigarea gazonului si diverse alte sisteme inteligente.

Prin automatizarea locuintei, se reduce considerabil consumul de energie, apa si resursele sunt folosite mult mai inteligent. Astfel, nu numai ca se protejeaza planeta, dar se vor face si economii sesizabile pentru consumatori.

Încărcați mai multe articole similare
Load More By Elena Prachi
Load More In Recomandari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificati De asemenea

Cu ce dispozitive se poate amenaja o casa inteligenta

Dispozitivele inteligente sunt o parte importanta a oricarei locuinte moderne. Aceste disp…